onsdag 5. januar 2011

Å se seg selv i et nytt lys
Å feire jul og nyttår i en annen kultur, setter egne verdier og tradisjoner i perspektiv.  Det opprevne julepapiret, og snacksen til flyturen får en litt annen betydning når man er langt borte fra sine vante og selvfølgelige omgivelser..
-          Jeg innser hvor mye tid, krefter, og ikke minst penger jeg i Norge bruker på å stresse rundt for å finne ”den riktige” gaven til mine nærmeste, mens jeg bruker langt mindre tid på å fokusere på hvorfor vi faktisk feirer jul.
-          Mens jeg er vant til å få så mange gaver at jeg ikke husker hvem jeg har fått hva fra, møter jeg på Madagaskar mennesker som kan fortelle at de ikke har fått en eneste julegave.  
-          Jeg tar meg selv i å ”kjedespise” mens jeg venter på flyet, når jeg nettopp har møtt en gjeng barn som tigger om penger for å stilne den værste sultfølelsen. 
-          Mens vi i Norge anser fyrverkeri som obligatorisk på nyttårsaften, og synes det er selvfølgelig å se på at X antall millioner kroner går opp i røyk, innser jeg nå at det blir like fullt et nytt år uten.
-          Mens jeg har mulighet til å tilbringe 6 måneder på Madagaskar, og å reise på ferie til kysten, møter jeg gassere som ikke har vært utenfor landet sitt, og kanskje ikke en gang byen de bor i.
Slike situasjoner resulterer for min del fort i ekstremt dårlig samvittighet, og en frustrasjon av at egne vaner er så vanskelig å endre. Men jeg har spurt meg selv; er det meningen at vi nordmenn skal føle oss dårlige hver gang vi blir påmint om at vi på mange måter er heldige som er født i Norge, og innser at ikke vi har flere muligheter enn mange andre? ..Eller når vi skjønner at vårt materalistiske fokus til tider kan ta litt overhånd? I stedet for å la slike aha-opplevelser bryte oss ned og få oss til å fortrenge virkeligheten, kan det kanskje heller være en hjelp til takknemlighet! ..Og ikke minst få oss til å tenke en ekstra gang over hva som egentlig er viktig og mindre viktig her i livet.

1 kommentar:

  1. veldig sant det du sier!
    Det var superflott å få besøke dere på Madagaskar, gleder meg til å lese om hva dere opplever videre:) Ha det flott og lærerikt i 2011.
    klemz fra Kikki

    SvarSlett