søndag 10. oktober 2010

Kulturforskjeller i praksis


Før vi dro fra Hald fikk vi beskjed om at ”dere kommer til å dumme dere ut på grunn av kulturelle og språklige forskjeller”, og jeg hadde et øyeblikk en naiv tanke om at det kan jeg vel prøve å unngå bare jeg er godt nok forbredt.

Men etter bare 2 dager innser jeg at flausene og misforståelsene vil bli mange. Hjelpeløsheten ved mangel på felles språk er stor, og jeg har prøvd å praktisere den lille gassisken jeg har lært. Dette har innebært at jeg har sagt "god natt" når jeg har ment "tusen takk", og at jeg har sagt "hyggelig å møte MEG" i stedet for "hyggelig å møte DEG". I tillegg har vi erfart at det som er høflighet i vår kultur, absolutt ikke trenger å være det i andre kulturer. Torsdag gikk vi til markedet i Sam-Nam. Som hvite følte vi oss veldig synlige, og i et forsøk på å være ekstra vennlige så vi folk i øyene, smilte og sa ”Salama”. Idet vi møtte presten på veien prøvde vi å være spesielt hyggelige ved å gjøre det samme, i uvitenhet om at han antagelig oppfatta oss som det motsatte. På introduksjonskurset dagen etter lærte vi nemlig at det å se andre (spesielt eldre eller de med høy status) inn i øynene her anses som respektløst. I tillegg innebærer en viktig del av hilsemåten ”Salama” at man legger til ”tompoko” til de som er eldre enn en selv for å vise respekt. Man lærer av sine feil, og forhåpentligvis får vi nok tid til å rette opp inntrykket ovenfor presten ved å vise han ordentlig respekt de neste gangene vi møter han.

2 kommentarer:

  1. Au da. Men det er jo sånn som skjer når man er ny en plass! Antakeligvis har de en annen forventning til utlendinger også, når det gjelder høflighet osv...men det er jo ikke noe hyggelig å finne ut at en har oppført seg uhøflig uansett.

    Det virker spennende å være i en helt ny setting/kontekst da...lære språk og kultur...og bli kjent med lokalfolk:) Ååå...blir reisesyk jeg vettu:)

    SvarSlett
  2. Ja, han har sikkert opplevd det før..
    Det er utrolig spennende å være her, du får ta deg en tur da vettu! =)

    SvarSlett