torsdag 10. februar 2011

"Jesus lever"Det er ingen tvil om har religion har ganske ulik plass i det norske og det gassiske samfunnet.. Mens vi i Norge finner de drøyeste ordene i folks vokabular på dovegger og lignende, ser det her ut til å være mer vanlig med tekster som ”Jesus lever” tagget på murveggen.

Mange assosierer øya Madagaskar med misjon og misjonærer. Det er ingen tvil om at 150 år med norsk misjon har satt sitt preg på dette landet. Her er det tilsynelatende en kirke nesten rundt hvert gatehjørne, og et oppmøte til søndagsgudstjenester som mange norske kirker bare kan drømme om. Mens en norsk barnetv-programleder ikke lenger har lov til å si på TV at vi feirer jul på grunn av Jesu fødsel, har kristendommen her en ganske annen plass i samfunnet. I tillegg til å se ”Jesus lever” tagget i gatene, ser det her ut til å være naturlig å ha ”Gud er kjærlighet”- klistremerker på bussene, og spille kristen musikk over høyttaleranlegget på langdistansebussene. Mens jeg i Norge føler meg som en minoritet ved å være kristen, fremstår det her som det normale. Her møter man spørsmålet ”Er du Lutheraner eller katolikk?” fremfor hvorvidt man tror på Gud.  Dette er selvfølgelig en generalisering og virkeligheten er jo ikke så svart-hvitt verken i Norge eller på Madagaskar. Likevel ville jeg blitt ganske overrasket om jeg i Norge møter 10åringer som spør om vi ikke kan be før vi begynner undervisningen, og som nevner ”Go to church” som sin favorittaktivitet. Mens kristne i Norge kan møte reaksjoner som ”Er det mulig og FAKTISK tro på Gud i 2011?”, ser ungdommen jeg har møtt her sine reaksjoner ut til å gå mer i retning av ”Går det FAKTISK an å tro at verden ble skapt BARE ved et pang uten noen dypere mening?”.  Så hvem eier virkeligheten og den rette sannhet? Og hvordan kan vi VITE at vårt eget syn på virkeligheten er det rette? Det eneste man kanskje kan gjøre er å spørre oss selv: ”Hva TROR jeg?”.

2 kommentarer:

  1. En spennende tanke, big-sis! I Norge har vi det så bra at vi ikke "trenger" noen Gud - dessverre.. Godt at vi kan lære av de i sør :)

    SvarSlett
  2. En interesant betraktning.Enhver må søke for å finne sannheten. Gud er for hele verden!

    SvarSlett